ФДА каже да прерано добијање новог појачивача може ограничити његову корист.

ФДА каже да прерано добијање новог појачивача може ограничити његову корист.

То је упоредо са начинима на који научници ажурирају вакцине против грипа, које не захтевају велика испитивања на људима.

Испитивања ефикасности на људима су такође у току за нови појачивач, али ти резултати неће бити доступни све док увођење не почне. Другим речима, рекао је Бхаттацхариа, не знамо тачно колико ће овај појачивач бити ефикаснији, али имамо довољно података да будемо сигурни да ће бити сигурнији и бољи од снимака које сада имамо.

ФДА је такође рекла да верују да ће вакцина бити ефикаснија против подваријанти омикрона.

Када ће ЦОВИД омицрон појачивачи бити доступни?

Пошто је ЦДЦ одобрио снимке, они би могли да постану доступни већ овог викенда, са више количина на располагању након Празника рада.

Где могу да добијем нову вакцину против ЦОВИД-а?

Вероватно можете да примите нову допунску вакцину где год да сте примили претходне вакцине. Реч је о једној јединици и влада је купила милионе доза за кампању зимске вакцинације, што значи да ће за сада ажурирани појачивачи бити давани бесплатно на већини локација.

Међутим, савезно финансирање вакцина могло би да понестане следеће године, тако да можда више неће бити бесплатне за све 2023. године.

Уроните у свет доброг здравља и откријте трајно олакшање на Хондростронг званичном сајту .

Како се појачивачи уводе, локалне апотеке, клинике у заједници и лекарске ординације ће вероватно моћи да дају вакцину у исто време када добијете годишњу вакцину против грипа. Имунолошки одговор вашег тела ће порасти на више нивое током отприлике две недеље.

Пронађите најближег добављача помоћу државног алата за проналажење вакцина .

Недељно ажурирање ЦОВИД-19: Број случајева пораста за 8.661, са 67 нових познатих смртних случајева

Ко има право да добије нову ињекцију?

За свакога ко је већ имао примарну серију вакцине против коронавируса, без обзира на тип (нпр. Пфизер/БиоНТецх, Модерна, Јохнсон & Јохнсон), ФДА је издала одобрење за хитну употребу новог појачивача:

  • За Пфизер/БиоНТецх бустер: 12 година или старији
  • За Модерна боостер, 18 година или старији

Бхаттацхариа је рекао да би људи који су имунокомпромитовани или старији требало да дају предност добијању новог појачивача. Такође је приметио да појединци који су имали примарну серију, али још увек нису имали појачавач, могу да пређу директно на ажурирани бустер. То значи да ако сте примили само две ињекције модерне вакцине, ваша трећа доза може бити боостер специфичан за омикрон.

Да ли ће нови појачивач специфичан за омикрон заменити старије појачиваче?

Како омикронске подваријанте настављају да доминирају, ажурирани појачивач ће вероватно постати најкориснији у нашем арсеналу. Подваријанта БА.5 чини скоро 90% нових случајева ЦОВИД-19 у САД, према Центрима за контролу и превенцију болести.

Међутим, примарна серија ће остати иста. Ако још увек нисте примили прву дозу вакцине, ипак ћете прво бити вакцинисани првим дозама које ће бити доступне 2020. Бхаттацхариа се нада да ће се то променити, али не зна када ће се то догодити.

Колико дуго треба да чекам да добијем нови боостер ако сам недавно имао бустер или сам био заражен?

Немојте одмах узимати допунску вакцину ако сте били заражени или вакцинисани или оригиналном или допунском вакцином у последња два месеца. ФДА каже да прерано добијање новог појачивача може ограничити његову корист.

"Са чисто имунолошког становишта, шест до девет месеци би било идеално" између претходне вакцинације или инфекције и новог допунског лека, рекао је Бхаттацхариа.

Међутим, напоменуо је да тај прозор може бити измењен ситуацијом на терену. На пример, ако број случајева почне да расте, научници могу да препоруче још један појачивач, рецимо, четири месеца касније како би смањили ризик од инфекције и помогли да се успори ширење у заједници.

Да ли ће у будућности бити још нових појачивача?

Бхаттацхариа сматра да је стално ажурирање појачивача како вирус еволуира добра идеја и да ће се вероватно поновити, након само ове године.

„На основу онога што смо научили од грипа, ажурирање вакцине када се појави нова варијанта је корисно“, рекао је он, додајући да не мисли да имамо инфраструктуру за увођење ажурираних вакцина чешће од једном годишње.

Добра вест, додао је, је да иако свака варијанта коронавируса изгледа мало другачије, делови вируса остају исти, а то је нешто што наш имуни систем може да искористи.

Са вакцинацијом или инфекцијом, „генерисаћете нека антитела против делова вируса који се не могу променити, а то ће вам само помоћи, чак и ако се појави нова варијанта“, рекао је он.

И пошто су друге мере јавног здравља уклоњене, вакцине су постале један од примарних начина на који појединци могу покушати да се заштите од болести, хоспитализације и смрти.

То не значи да појединци не могу да наставе да се маскирају или предузимају друге мере предострожности, али то значи да ће на ширем нивоу, обезбеђивање ефикасности и примена ажурираних вакцина бити важно у заштити свих нас.

Имате ли питање на које треба одговорити? Обратите се репортеру на рромероруиз@аризонарепублиц.цом. Пратите га на Твиттеру @рапхаелделаг.

Независно покривање бионауке у Аризони подржано је грантом Флинн фондације.

Мелина Волинг је репортерка о биолошким наукама која покрива ЦОВИД-19, здравље, технологију, пољопривреду и животну средину. Можете је контактирати путем е-поште на мваллинг@ганнетт.цом или на Твиттер-у @МелинаВаллинг.

Ово је било од највеће бриге за пољопривредну индустрију. Јесус Товар из Т&П Фармс, један од многих инвеститора Иума центра изврсности за пустињску пољопривреду, донирао је 20.000 долара организацији да открије како да индустрију задржи безбедном.

ИЦЕДА је јавно-приватно партнерство, које финансира пољопривредна индустрија и део УА. Позициониран је да брзо одговори на хитне потребе индустрије, бавећи се питањима као што су ублажавање болести биљака, здравље земљишта и управљање наводњавањем.

Решење: испитивање отпадних вода

Иако ИЦЕДА обично није била укључена у питања јавног здравља, истраживачи у центру су искористили прилику. Задатак да открије како да Јумину пољопривредну радну снагу заштити током пандемије, ИЦЕДА је брзо дошла до решења: надзора отпадних вода за ране знаке вируса.

„Када се заразите ЦОВИД-ом, излучите га у измету недељу до 10 дана пре него што бисте икада имали симптоме или сазнали да сте болесни или да сте заразни“, рекао је Пол Брирли, извршни директор центра.

Откривањем вируса у отпадним водама, истраживачи би могли да дају довољно упозорења објектима и локалним самоуправама да доделе ресурсе тамо где су најпотребнији.

Уз велике удаљености између Јуме и Тусона, најближег града са лабораторијом за тестирање узорака отпадних вода, није било довољно ефикасно или економично да се њихови узорци пошаљу на тестирање.

У Иуми, усред хаоса гашења везаних за пандемију и проблема са ланцем снабдевања, центар је поставио лабораторију за само неколико месеци.

Степхание Слински, помоћница директора за примењено истраживање и развој центра која је поставила лабораторију, рекла је да иако је њихов тим могао да прикупља и тестира узорке, они нису имали позадину у јавном здравству да би интерпретирали податке и пружили увиде који се могу применити. Ту је ушао Бредли Шмиц.

Светски познати истраживач, Шмиц има искуство у испитивању отпадних вода, јавном здрављу и истраживању. Као водећи истраживач на пројекту отпадних вода Иума, помогао је у тумачењу података које су пронашли истраживачи.

Шмиц је такође помогао да се развију нивои забринутости, где сваки ниво има различите акције одговора у зависности од нивоа вируса који се налази у отпадним водама округа.

Лабораторија није радила само са округом Иума, већ и са школским окрузима и приватним сектором. Једна таква компанија била је Датепац, постројење за производњу урми у Јуми, где је лабораторија помогла компанији да спречи неколико епидемија, рекао је Бриерли.

Један случај догодио се убрзо након Дана захвалности.

Када су се радници у објекту Датепац вратили након празника за Дан захвалности, отпадна вода објекта показала је трагове вируса, што значи да су људи заражени.

Менаџмент компаније Датепац реаговао је брзо, радећи са мобилном јединицом за тестирање на тестирању својих радника и пронашао пет особа које су биле позитивне. Ти запослени су били изоловани, а следеће недеље резултати су се вратили на негативне, што значи да нико други није заражен, рекао је Бриерли.

Од почетне донације за покретање лабораторије, ИЦЕДА је од тада добила средства од Одељења за јавно здравство Аризоне, канцеларије гувернера и Центара за контролу и превенцију болести, као и додатна средства од округа, према речима Диане Гомез, директора Службе јавног здравља округа Јума.

Пројекат се сматра добрим моделом у целој држави

Од оснивања лабораторије, њено финансирање је порасло на преко 3,5 милиона долара, према ИЦЕДА.

Гомез је рекао да су у раној фази пандемије подаци и практични увиди из ИЦЕДА-е омогућили округу да примети трендове у нивоима инфекције ЦОВИД-19 пре повећања стопе позитивности и предузме мере.

Са лабораторијом која је прикупљала узорке широм Иуме, округ је био у могућности да прегледа растуће инфекције на циљаним локацијама, што нам је „помогло да идентификујемо где нам је потребно да дамо приоритет повећаном тестирању, као и комуникацији“, рекао је Гомез.

Она је рекла да су ове информације помогле округу не само да се припреми за повећано тестирање, већ су му такође омогућиле да прати трендове и упозори регионални медицински центар Иума на потенцијални пораст пацијената који траже лечење како би се болница могла припремити.

Гомез је напоменуо да иако је тестирање отпадних вода важно средство за разумевање шта се дешава у Иуми, оно није заменило појединачно тестирање на ЦОВИД-19.

Гомез је истакао успех пројекта тестирања отпадних вода и рекао да је то „модел који треба реплицирати“.

„Мислим да је то добар пример владиног академског партнерства“, рекао је Гомез.

Она је напоменула да партнерство са академском институцијом има двоструке користи: истраживачи добијају практично искуство, а локалне заједнице имају користи од података које пронађу.

„Мислим да заједно можете премостити тај јаз и пружити нешто што је заиста корисно“, рекао је Гомез.

Након што је видело колико је тестирање отпадних вода било корисно у Иуми, Одељење за здравствене услуге Аризоне обезбедило је додатна средства за лабораторију да настави са радом, рекла је Џоли Вајс, епидемиолог у Одељењу за здравствене услуге Аризоне.

Она је рекла да је државно здравствено одељење такође помогло у финансирању надзора отпадних вода у граду Темпе и граду Гвадалупе уз помоћ Државног универзитета Аризоне, као и у Флагстаффу преко Универзитета Северне Аризоне у партнерству са Институтом за истраживање транслационе геномике.

Остала подручја у Аризони такође имају надзор отпадних вода кроз ЦДЦ-ов национални систем за надзор отпадних вода, рекао је Вајс. Ове области укључују округе Марикопа, Мојаве, Ла Паз и Пима.

„Надајмо се да ћемо крајем ове године преузети те локације и радити их више интерно“, рекао је Вајс.

Вајс је рекао да су у раним фазама пандемије академске институције биле позициониране да лакше поставе објекте за тестирање отпадних вода. Сада држава гради капацитете својих лабораторија за јавно здравље како би проширила надзор отпадних вода за целу Аризону, рекла је она.

Уз додатно финансирање, ИЦЕДА-ина лабораторија планира да прошири своје тестирање отпадних вода на друге циљеве, рекао је Сцхмитз. Од тестирања нивоа употребе опиоида у заједници, до гљивичних болести и других вируса попут мајмунских богиња, има још посла.

„Никада нисмо очекивали колики ће нам раст бити потребан у тренутној тачки у којој се налазимо. Толико је потребе и посла да идемо напред“, рекао је Шмиц.

Једна здравствена перспектива решење проблема

Ова сарадња између јавног здравља и тестирања отпадних вода, која захтева стручност низа професионалаца у више индустрија, сматра се приступом Оне Хеалтх за решавање најкомпликованијих светских проблема.

Једно здравље је пресек здравља животиња, здравља људи и здравља животне средине.

Недавно је УА истраживање Оне Хеалтх учинило главним приоритетом.

Contents